Ongeval met bedrijfswagen: welke verzekering vergoedt de schade?

Ongeval met bedrijfswagen: welke verzekering vergoedt de schade?

Als u een ongeval had met uw bedrijfswagen, is normaal gezien alle schade verzekerd, of het ongeval nu gebeurde tijdens een privé-verplaatsing of tijdens de arbeidsuren. Als u een zware fout maakte, is er wel een verhaal mogelijk.

Als eigenaar kiest u zelf

Als u eigenaar bent van een auto, kiest u zelf welke risico’s u wilt verzekeren. Dit zijn de vijf types risico’s waar er autoverzekeringen voor bestaan:

  • de lichamelijke en materiële schade die u veroorzaakte aan derden (via de verplichte BA-autoverzekering),
  • de materiële schade aan uw auto (via een omnium of een mini-omnium),
  • uw eigen lichamelijke schade (via een bestuurdersverzekering),
  • uw rechten als slachtoffer (via een rechtsbijstandsverzekering),
  • hulp bij pechgevallen (via een bijstandsverzekering).

Werkgever kiest bij bedrijfswagen

Bij een bedrijfswagen kunt u zelf niet kiezen waarvoor u verzekerd bent. De werkgever bepaalt waarvoor hij u en uw bedrijfswagen verzekert. De enige uitzondering is de BA-autoverzekering: deze verzekering is wettelijk verplicht. Uw werkgever moet ervoor zorgen dat de burgerlijke aansprakelijkheid van uw bedrijfswagen verzekerd is.

Meestal volledig pakket

In de praktijk kiezen de meeste werkgevers voor het volledige pakket. Ze verzekeren u en uw bedrijfswagen dus voor de vijf mogelijke risico’s. En ze maken daarbij geen onderscheid voor ongevallen op reis in Frankrijk, of op weg naar een klant. Om zeker te zijn, kijkt u best eens naar uw ‘car policy’. Deze krijgt u van uw personeelsdienst. Hij vermeldt alle verzekeringen die uw werkgever voor u heeft afgesloten.

Vrijstelling omnium

Omniumverzekeringen werken doorgaans met een vrijstelling. Sommige werkgevers rekenen u deze vrijstelling nooit aan als u een ongeval hebt veroorzaakt. Andere doen dat wel, bijvoorbeeld vanaf het tweede schadegeval in privégebruik. Nog andere werkgevers vragen bij het eerste schadegeval 25% van de vrijstelling, bij het tweede 50% enz. Ook dat kunt u nalezen in uw car policy.

Verhaal blijft mogelijk bij zware fout

Dat uw werkgever alle verzekeringen heeft afgesloten, betekent niet dat u zich alles mag permitteren. Bij een zware fout – bijvoorbeeld een ongeval veroorzaakt in dronkenschap – vergoedt de verzekeraar de slachtoffers. Maar vervolgens kan hij wel verhaal halen bij u, en de uitbetaalde vergoeding van u terugvragen.

Boetes bedrijfswagen moet u bijna altijd zelf betalen

Boetes voor verkeersovertredingen, bijvoorbeeld voor te snel rijden, moet u in principe ook zelf betalen. Het maakt niet uit of u nu voor uw werk met de firmawagen reed, of als u onderweg was naar een voetbalwedstrijd. Soms kan uw werkgever uw boete de eerste keer zelf betalen, maar daarna moet u de boete steeds terug betalen.

bront: http://www.vivium.be